Circuit Training – Dejstva in miti

Circuit usposabljanje, znan tudi kot “usposabljanje FBW” (Polna Workout telesa), ki je namenjen začetnikom in naprednih ljudi, ki radi usposabljanje visoke intenzivnosti in celovit pristop k razvoju med seboj. To usposabljanje vključuje opravljanje najmanj ene vaje za vse glavne skupine mišic ob vsaki vadbi. Posledica tega je med relativno visokim srčnim utripom in veliko utrujenostjo med treningom. Za začetnike je priporočljivo, da začnete z manj postaj in obremenite glede na vaše želje. To bo preprečilo poškodbe in pridobitev nepravilnih vzorcev gibanja. Z odločitvijo o tej vrsti usposabljanja ste lahko prepričani, da boste izboljšali učinkovitost, koordinacijo in moč vašega telesa. Celovit pristop k razvojnim vprašanjem omogoča periferno usposabljanje enega izmed najbolj pogosto izbranih predavateljev. Prednost te vrste dela je sposobnost opravljanja naslednjih vaj na domu brez potrebe po posebni opremi. To omogoča hkratno prosto in učinkovito manipulacijo izbranih vaj in bremen. Diverzifikacija v načrtu usposabljanja v kontekstu mesecev dela vam bo omogočila doseganje boljših rezultatov in večje užitek pri usposabljanju.

Osnovne predpostavke

Velika prednost treninga fbw je možnost, da izberejo vaje glede na nastavitve treninga. Njihova izbira ni natančno opredeljena, zato se lahko osredotočite na določeno osebo na vsakem treningu, ne da bi se odrekla usposabljanju drugih elementov. To je idealna rešitev za začetnike. Na primer, ko imamo mišice šibkejših mišic in močan prsni koš, lahko uporabimo vlečenje na palico in veslanje v kombinaciji s klasičnimi push-upi. Sistem 2: 1 vam bo omogočil učinkovito usposabljanje za vezje, vključno s šibkejšo stranko.

Kako naj izgleda krožno usposabljanje?

Glavna predpostavka periferne vadbe je visoka intenzivnost in krajši delovni čas. V večini primerov je 30 ali 40 minut trdnega dela dovolj, da se utrujen in spodbudi k razvoju telesa. Tako kratko trajanje usposabljanja bo učinkovito združevalo usposabljanje moči in kardio usposabljanje. Rezultat bo neverjetno hitro izobraževanje. Ne pozabite vključiti vseh delov zgornjega dela mišic v usposabljanje, tj.

 • prsni koš (npr. stiskalnice ali švedske črpalke)
 • nazaj (npr. vlečenje na palico ali veslanje v trupu)
 • barže (na primer, vojaško stiskanje ali dviganje stranskega dumbelja)
 • biceps (npr. upogibanje mrene med stojanjem ali upogibanjem gonil med sedenjem)
 • triceps (npr. francoski stiskanje ali vlečenje zgornjega dvigalnega kabla)
 • trebuh (npr. povleci kolena v kletko v visečem položaju na palici ali kratek stik na mat)

In spodnji deli mišic, to je:

 • mišice kvadricepsa (npr. čepice z žeblji na hrbtu ali sesanje z dumbelji)
 • dvoslojne mišice stegen (npr. mrtve klasične niti ali mrtve točke na ravnih nogah)
 • skupina išičnih mišičnih mišic – polkupalne mišice in pol-joke (npr. vlečenje žoge navzdol)
 • glutealne mišice (npr. hojo z zadrževalnim dlesnim na kolenih ali kolkah)
 • triglave teletine (npr. stopala na prste na stepi ali ravnanje na žerjavu)

Sestavljanje teh vaj v en krog, ob upoštevanju kratkega odmorov, bo učinkovito in učinkovito prekoračilo celotno telo v enem treningu. Med vadbo je vredno spremljati srce s pomočjo monitorja srčnega utripa. To vam bo omogočilo, da določite intenzivnost srčnega utripa in prilagodite obremenitev na svojo raven prefinjenosti. Z reguliranjem srčnega utripa lahko vsekakor manipulira z naporom (kisik in anaerobno območje), s čimer dosežemo napredek od tedna do tedna.

Kdaj ni priporočeno periferno usposabljanje?

Strokovno usposabljanje, sestavljeno iz več skupnih vaj in brez odmikov, ni priporočljivo za začetnike. Težave vaje v kombinaciji z visoko intenzivnostjo so lahko zapletena kombinacija, ki bo sčasoma povzročila poškodbe. Sicer pa je glede na to, v primeru izjave o usposabljanjih vezij, izvedenih na strojih, ki ne zahtevajo zelo dobro tehniko in izvaja nadzor nad telesno držo.

Za koga usposablja?

Predvsem za ljudi, ki imajo radi hitre in učinkovite treninge. Kombinacija več vaj v enem krogu vam omogoča učinkovito krepitev celotnega telesa, izboljšanje stabilizacije in koordinacije motorja. To je odlična rešitev za zasedene ljudi, ki ne želijo izgubljati časa zaradi nepotrebnih odmorov. Treba je spomniti, da je kakovost usposabljanja odvisna od dolžine prekinitev med serijo in izbire vaj.